Σπουδές: πώς να επιλέξω τι να σπουδάσω;

Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Head of Psychology Dpt City Unity College
Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του κλάδου που θα επιλέξουμε να σπουδάσουμε. Είναι σημαντική απόφαση που θα μας επηρεάσει στην πορεία της ζωής και της καριέρας μας. Η επιλογή δεν θα πρέπει να είναι τυχαία, και θα πρέπει να βασίζεται κυρίως στα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα μας.

Αν για παράδειγμα μας αρέσει να είμαστε με ανθρώπους τότε επαγγέλματα όπως διοίκηση, διαφήμιση, συμβουλευτική, ψυχολογία, πωλήσεις, διδασκαλία, μας ταιριάζουν καλύτερα.  Αν νομίζουμε ότι είμαστε πολύ καλοί στο να παράγουμε ιδέες τότε αναλυτής, γραφίστας, σχεδιαστής, μεταφραστής, ερευνητής, συγγραφέας είναι κάποια επαγγέλματα που μπορεί να αναδείξουν τα συγκεκριμένα μας ταλέντα. Από την άλλη μεριά αν μας ενδιαφέρει η πληροφορία και η διαχείριση δεδομένων η διοίκηση, η πληροφορική, η οργάνωση και ο προγραμματισμός θα μας κάνουν να επιτύχουμε σε αυτούς τους τομείς. Τέλος αν μας αρέσουν τα πρακτικά επαγγέλματα υπάρχουν πολλές ειδικότητες  που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών επαγγελμάτων.

Το επάγγελμα όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα. Έχει να κάνει και με την προσωπικότητα μας. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι για εμάς το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον: να δουλεύουμε μόνοι, με συνεργάτες, με κανόνες, με ανταγωνισμό; Σε ποιο εργασιακό πλαίσιο μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα. Το πόσο κοινωνικοί ή  εσωστρεφείς είμαστε επηρεάζει το πόσο καλά αποδίδουμε σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους.

Μας αρέσει να έχουμε τον έλεγχο, να βοηθάμε τους άλλους να μαθαίνουν, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, να προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, να εξετάζουμε την θεωρία πίσω από το πρόβλημα;  Για να καταλάβουμε καλύτερα, όταν υπάρχει μια ομαδική εργασία είμαστε αυτός που ελέγχει την κατάσταση, παράγει την ιδέα, κάνει την περισσότερη δουλειά, κάνει την έρευνα, ή βοηθά τους άλλους να καταλάβει; Ο κάθε ρόλος υποδεικνύει και μια διαφορετική προσωπικότητα.

Επιπλέον, η επιλογή του επαγγέλματος,  έχει να κάνει και με τις ικανότητες μας: το πόσο γρήγοροι είμαστε, πόσο αποτελεσματικά θυμόμαστε πράγματα, λύνουμε προβλήματα, είμαστε ευέλικτοι, έχουμε αυξημένη προσοχή. Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν να κάνουν με την προσωπικότητα μας αλλά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Τέλος έχει να κάνει με τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Μπορεί να θέλω να σπουδάσω κάτι στο οποίο έχω ταλέντο, μου αρέσει και νομίζω πως θα επιτύχω σε αυτό τον τομέα αλλά  δεν έχω την ευκαιρία να το κάνω ή δεν εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες που μου δίνονται για να το κάνω.

Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε πως η επιλογή του κλάδου σπουδών πρέπει να είναι μια ώριμη απόφαση και να είναι σωστό να παίρνεται έχοντας αξιολογήσει τα ταλέντα, τα ενδιαφέροντα, την προσωπικότητα, τις ικανότητες και τις ευκαιρίες που μας δίνονται για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

Στο City Unity College οι σύμβουλοι εκπαίδευσης, έχουν τις κατάλληλες γνώσεις να σε βοηθήσουν να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα

About cityunity

cityunity
Χαίρετε, με λένε Λάμπη 202 και είμαι administrator στο City Unity College.